Velký výběr, těžké rozhodování

31.10.2008 14:16

Zajímalo by mě, jestli jsou všichni takoví blázni jako já a strávili hodiny na internetu vyhledáváním všech možných klecí a boxů a srovnáváním jejich výhod a nevýhod. Nejspíš ne, ale těm, kteří by se chtěli něco málo dozvědět je určen tento článek.

Hned na začátku bych chtěla říct, že nejsem zastánce různých plastových a neskutečně barevných rádoby domečků, nad kterými zůstává rozum stát. Nejen, že tato obydlí stojí obrovské množství peněz, ale svým obyvatelům neposkytují ani základní potřeby. Křečci opravdu nepotřebují nevětrané nádrže se spousty koleček, žebříčků, rozhleden a kdoví čeho ještě. Mnohem lépe se budou cítit na místě, které je blízké jejich přirozenému prostředí. Nehledě na to, že plastové věci nejsou ze zdravotního hlediska zrovna nejlepší variantou.

V následujících řádcích se tedy zaměřím na tři typy nádrží, které se používají nejčastěji a které umožňují plnohodnotný život vašich miláčků. Prvním typem nádrží jsou skleněná akvária. K jejich výrobě se používá organické či obyčejné sklo. Skleněné nádrže lze rozdělit do čtyř základních typů: nádrže z litého skla, v kovových rámech, lepená akvária a akvária s otevírací přední stěnou. První dva typy nejsou nejvhodnější, jelikož lité sklo zkresluje pohled do nádrže a akvárium v kovových rámech, dříve velmi používané, se nyní díky požadavkům na větší pevnost nahrazuje akváriem lepeným. A co se týče výhod a nevýhod, já osobně za jedinou výhodu považuji to, že se akvárium dá vyrobit v přesně požadovaných rozměrech a vypadá ze všech variant nejestetičtěji. Ovšem celková špatná manipulace, zvlášť při větších rozměrech, špatná dostupnost při čištění a fakt, že by akvárium mělo mít buď určitou hloubku nebo kryt (ovšem v tom případě bude docházet ke špatnému větrání), aby křeček nevyskočil ven, mě od koupi odrazuje. Ovšem mnoho chovatelů si tuto variantu oblíbilo.

Dalším běžně užívaným zařízením pro chov křečků jsou klece. I ty však mají své mouchy. Pokud se rozhodnete, že si právě klec pořídíte, dbejte hlavně na to, aby mřížky od sebe byly vzdáleny minimálně 12mm. Předejdete tak možnému zranění křečka, kdy by mu mohla hlava či nožička v mřížce uvíznout. Plastové dno by mělo být co nejvyšší, jelikož křečci velmi rádi a často hrabou v podestýlce a jak to potom kolem klece vypadá si dokážete představit. Při výběru klece byste také měli dbát na to, aby její délka měla minimálně 50-60cm a byla vybavena dvířky se spolehlivou pojistkou, protože křečci jsou zvířátka velmi vynalézavá.

Zde jsou příklady obvyklých typů klecí:

  

 

 

 

 

 

 

Další alternativou a ve velkochovem nejvíce používanou možností jsou plastové boxy. Jejich nízká hmotnost umožňuje snadnou manipulaci, udržování hygieny a v některých případech i značnou mechanickou odolnost. Křečci jsou v nich dostatečně (narozdíl od klecí) chráněni před vnějšími vlivy. Důležité je však koupit pouze takový box, kde je zajištěno dostatečné větrání. Opět uvádím pár ukázek:

—————

Zpět