Pojďme se zahrabat:)

01.11.2008 18:51

Další kapitolou při vybavování domečku pro křečka je otázka, jakou zvolit podestýlku. Možností je spousta, zaleží jen na vás (a také na vašem křečkovi), pro co se rozhodnete a co vám bude vyhovovat nejlépe. Pojďme se podívat jaká je nabídka a na co bychom při nákupu měli myslet.

Ze všech možností, které trh nabízí se nejčastěji doporučují a zároveň nejvíce používají jemné hobliny. Ty se dají koupit přímo v truhlárně, tady ale hrozí, že by mohli být prašné, mohli by obsahovat jedovatý druh dřevin (např.tis), cizorodé látky jako hřebíky apod. nebo by dřevo mohlo být ošetřeno chemickými prostředky. Z tohoto důvodu bych radši využila široké nabídky obchodů s chovatelskými potřebami a koupila hobliny lisované jako "stelivo pro hlodavce". Zde je pár příkladů:

Hobliny mohou být různě hrubé, různě veliké a dokonce se dají koupit hobliny s různou vůní. Upřímně musím říct, že když jsem je poprvé viděla, docela mě překvapilo, že se něco takového vůbec prodává. Osobně s nimi zkušenosti nemám, a názory jiných chovatelů jsou různé. Některým samotným vůně vadí, takže je ani křečkům nedávají, někteří to zkusili, ale křečci z nich začali kýchat nebo se u nich projevila jiná alergická reakce a někteří je bez problémů používají.

Stále více používaným typem podestýlky je podestýlka kukuřičná. Při koupi mých dvou křečíků mi byla doporučována pro svou velkou savost a musím říct, že kdyby neexistovaly hobliny, určitě by to pro mě byla stejně tak hodnotná varianta. Nevybrala jsem si ji jen proto, že není tak estetická. Hobliny se mi prostě líbí víc:). Výhodu kukuřičné podestýlky ocení zejména chovatelé, které už nebaví uklízet hromady hoblin kolem klece a zároveň ti, kteří mají trošku citlivější nosánek:). Co se týče prašnosti je na tom kukuřičná podestýlka rovněž lépe. Bohužel je to záležitost poměrně drahá, a při chovu více zvířat byste tak museli sáhnout hlouběji do peněženky.

Existuje samozřejmě velká spousta dalších možností, od sena přes různé granuláty až po různé kousky dřeva. Osobně s takovými podestýlkami zkušenosti nemám, ale u každé z nich se mi něco nelíbí, proto je nejspíš asi nikdy zkoušet nebudu. Seno bych po zkušenostech z morčaty jako podestýlku určitě nepoužila. Hodně rychle se znečistí a potom docela dost zapáchá (u křečků to nejspíš nebude tak hrozné, ale i tak) a navíc křečci moc rádi hrabou což by v senu nemohli. Takže proč jim to odepírat že? Granulát má sice dobré sací vlasnosti, ale z dlouhodobého hlediska není pro malé tlapičky vašich drobečků příjemný. Jediné, o čem uvažuji, že bych vyzkoušela jsou malé kousky dřeva, které se dají koupit například od značky Chipsy. Moji miláčci se ale strašně rádi zahrabávají a nejsem si jistá, jestli by v těchto dřívkách mohli. Přidávám pár ukázek těchto podestýlek:

 

 

—————

Zpět